اداره محیط زیست هرات با همکاری مردم در حشر عمومی پیش از ماه مبارک رمضان، صحن و دیواره های بزرگترین مسجد جامع را پاک کاری کردند.
بنا به گفته مسوولین اداره ابده های تاریخی هرات، این مسجد جامع در یک زمان، گنجایش 100 هزار نمازگزار را دارد که در نوع خود در کشور بی نظیر می باشد. از این رو پاک کاری آن زمانبر است و نیاز به همکاری عموم دارد.
به گزارش خبرگزاری پامیرپرس (pamirpress.net)، این مسجد که در مرکز شهر هرات موقعیت دارد، پنجمین مسجد جامع بزرگ در جهان می باشد و بیش از 1400 سال قدمت دارد و مساحت آن به 46760 متر مربع می رسد.
مسجد جامع بزرگ هرات از جمله آثار تاریخی افغانستان می باشد. این بنای زیبا و شگفت انگیز در طول چندین هزار سال قبل از اسلام عبادتگاه آریاییهای یکتا پرست بوده است. در سال 29 هجری بعد از گرایش مردم هرات به دین اسلام، این معبد بزرگ مسجد مسلمانان مبدل گشت.
برای کسی که ساکن هرات نیست، مسجد جامع هرات علاوه بر کشش مذهبی، کشش های دیگری نیز دارد. هر شخصی که بار اول این مسجد را می بیند، در نظر اول مبهوت عظمت و معماری این مسجد خواهد شد. نقش و نگارهای پر رنگ و کاشی های معرق هفت رنگ ایوان ها و گلدسته های کاشی کاری شده حتی در نگاه شهروند هراتی نیز جالب می باشد.
مسجد جامع هرات هم چون بسیاری از مساجد بزرگ دنیای اسلام علاوه بر کاربردهای مذهبی، برگزاری فرایض مذهبی دارای امکاناتی جهت تدریس، گردهمایی و فعالیت های اجتماعی مختلف بوده است. مرکزیت و نزدیکی به بازار به عنوان هسته اصلی شهرهای اسلامی و فعالیت های تجارتی و اقتصادی بر اهمیت این بنا صد چندان می افزاید.
از سوی دیگر، سال گذشته، برای نخستین بار، دفتر انجمن خدمت گزاران مسجد جامع بزرگ شهر هرات، با حمایت مالی و معنوی جمعی از تجار و شخصیت های خیر افغانستان تاسیس شد. این افراد آمادگی شان را بخاطر کمک های بیشتر به بازسازی بخش های آسیب دیده مسجد جامع را اعلام کردند و اکنون این روند همچنان ادامه دارد.