اقدام طالبان؛ نه به کرزی، هشدار به امریکا

شماری از خبرگزاری ها از تعطیلی موقت دفتر سیاسی طالبان در دوحه پایتخت قطر خبر داده اند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یکی از اعضای ارشد طالبان و یک مقام دیپلماتیک اعلام کردند که طالبان در اعتراض به پایین کشیدن پرچم امارت اسلامی و برداشتن عنوان آن از بالای دفتر خود در دوحه، این مکان را تعطیل کرده اند.

این عضو ارشد طالبان گفت که اعضای طالبان از خانه بیرون نرفته و به دفتر سیاسی خود نمی ‌روند. یک مقام دیپلماتیک نیز اعلام کرد که این افراد تمام نشست‌ های بین المللی خود را تعطیل کرده و به دفتر خود نمی‌ روند. برخی گزارش‌ های دیگر نیز حاکی از آن است که تعطیلی این دفتر به صورت موقتی است و اعضای طالبان، قطر را ترک کرده اند.

دفتر سیاسی طالبان در دوحه با هدف تسریع مذاکرات صلح بین این گروه و امریکا ایجاد شده بود؛ اما برافراشتن پرچم سفید طالبان بر فراز آن، استفاده از عنوان امارت اسلامی در آن و همچنین عدم تمایل نمایندگان این گروه برای مذاکره با دولت افغانستان و اصرار بر آغاز گفتگوهای مستقیم با امریکا، خشم رییس جمهور کرزی را برانگیخت.

دولت قطر نیز در واکنش به درخواست دولت افغانستان، نشانه ‌های طالبان را از دفتر سیاسی آنها حذف کرد؛ با این حال،‌ کرزی، مذاکرات امنیتی با امریکا را به حال تعلیق درآورد و به رغم تلاش‌ های نفسگیر کاخ سفید، تاکنون نه تنها حاضر به از سرگیری این مذاکرات نشده؛ بلکه آشکارا آغاز مجدد این مذاکرات را به شروع گفتگوهای مستقیم صلح میان نمایندگان شورای عالی صلح و طالبان، مشروط کرده است.

با توجه به اینکه پیش از این، هم شماری از مقامات ارشد دستگاه دیپلماسی افغانستان و هم مقام‌ های کاخ سفید اعلام کرده بودند که اگر طالبان، رویه و هدف خود از ایجاد دفتر قطر را تغییر ندهند، امکان بسته ‌شدن این دفتر، بررسی خواهد شد،‌ کارشناسان معتقدند که اقدام طالبان برای تعطیلی دفتر قطر در واقع تلاشی از سوی آن گروه برای اعمال فشار بر امریکا و تاکید بر عدم مذاکره با افغانستان است؛ تا بیش از این به بلاتکلیفی این دفتر دامن نزده و مانع آغاز مذاکرات امریکا و طالبان نشوند.

این در حالی است که به باور ناظران، تعطیلی دفتر قطر، از آنجایی که این اقدام از سوی طالبان و به علامت اعتراض صورت گرفته، می تواند ضربه سخت دیگری به طرح صلح دولت کرزی وارد کند که از نزدیک به سه سال پیش تاکنون در پی یافتن آدرسی برای برقراری تماس با طالبان بوده است و با ایجاد دفتر نمایندگی آن گروه در قطر، در ابتدای امر، این امید در دولت افغانستان ایجاد شد که از این پس، دولت می تواند با طالبانی وارد گفتگو شود که دارای یک آدرس معتبر و مشخص هستند و در آن نمایندگانی مستقر اند که اعتمادنامه رسمی رهبری طالبان و شورای کویته را به همراه دارند و دیگر نمی توان نسبت سفیران مرگ طالبان که حداقل در دو مورد، دو مقام بلندپایه دولت را آماج قرار دادند، نگرانی داشت.

اما عدم تمایل طالبان به برقراری تماس و ارتباط با دولت افغانستان و سر باززدن آن گروه از مذاکره مستقیم با دولت کابل، یکبار دیگر، خشم و یأس کرزی و تیم وی را برانگیخت. با این حال، این امر هیچگاه موجب نشد؛ تا او داعیه صلح را به تمامی کنار بگذارد و یا نسبت به اصل وجود دفتر قطر، ابراز نارضایتی نماید.

از نظر کرزی و تیم او، قطر تنها روزنه امید به رسیدن او به برادران ناراضی اش می باشد؛ بنابراین تعطیلی آن یعنی بسته شدن تنها و چه بسا آخرین روزنه رسیدن به صلح و پایان رؤیای شیرین تقویت سلطنت قومیت کرزی و برادرانش بر سیاست و حکومت افغانستان.

اما از دید ناظران، این اقدام طالبان، تنها یک هشدار و اعمال فشار است که طی آن، این گروه، سعی می کند هم سنگینی و ارزش جایگاه خود را در نزد امریکا محک بزند و هم از سوی دیگر، به برخی اهداف دیگر خویش در این میان، دست پیدا کند. موقت بودن این اقدام نیز دلیل روشنی بر درستی این تحلیل به حساب می آید.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.