به گزاش خبرگزاری آوا، آنها جان سپردند؛ تا هویت و اصالت افغانی بودن را در رگ های وجود مان جاری کنند.
خانم «زیبای غزنه» یکی از زنانی بوده است که در جریان جنگ افغانستان و انگلیس، نقشی عمده و اساسی داشته و مرقد وی اکنون تبدیل به زیارتگاهی برای مردم غزنی شده است. مردم از او به نیکی یاد می کنند و او را زن قهرمانی می دانند که الگوی وفاداری به وطن و بانوی مقاومت در برابر سلطه استعمار بوده است.
گفته می شود زمانی که انگلیسی ها شهر قندهار را تصرف نمودند و تصمیم داشتند؛ تا شاه شجاع را به نیابت از خویش به حکومت برسانند، نیروهای انگلیسی به فرماندهی مکناتن به سمت غزنی حرکت کردند که مردم غزنی برخلاف باور متجاوزین، مقاومت بی نظیری را از خود نشان دادند. از جمله کسانی که نقش بارزی در این مقاومت داشت خانم زیبای غزنه بود. زیبا که در آن زمان به تازگی ازدواج کرده بود، شوهرش در یکی از برج های غزنی، نگهبان شهر بود.
براساس گزارش های موجود در این زمینه، روزی زیبا برای همسرش غذا آورده بود وقتی به نزدیکی برج مراقبت از شهر رسید برج توسط انگلیسی ها آماج گلوله های توپ و تانک قرار می گیرد و شوهر زیبای غزنه در جریان آن آتشباری نیروهای اشغالگر، کشته شد و زیبا هم بعد از دیدن جنازه خون آلود همسر تازه دامادش، لباس های نظامی او را به تن کرده و شروع به جنگیدن با انگلیسی ها کرد و ۳ روز به صورت متواتر جنگید.
پس از آن، از جانب جاسوس های انگلیسی ها دروازه داخلی شهر انفجار داده می شود و انگلیس ها وارد شهر می شوند.
عبدالعلی فکوری؛ روزنامه نگار و پژوهشگر فرهنگی در این باره به خبرگزاری آوا می گوید که زنان از پشت بام خانه های شان با وسایل آشپزخانه بر سربازان اشغالگر انگلیسی حمله کردند؛ تا اینکه انگلیسی ها وارد توپخانه شدند و زیبا را دستگیر کردند؛ اما همین که دست زیبا به دست سرباز انگلیسی افتاد، زیبا براساس ایمان اسلامی و عزت افغانی خود با سردادن شعار الله اکبر، خود را از بالای برج به زیر انداخته و مرگ را بر اسارت به دست نیروهای اشغالگر ترجیح داد.
غلام محمد غبار؛ تاریخ نگار مشهور کشور و نویسنده کتاب افغانستان در مسیر تاریخ، زیبای غزنه را یکی از شهدای بسیار ارزشمند آن دوره می خواند و می گوید که در آن جنگ، مردم غزنی حدود هفت هزار نفر کشته دادند که از آن جمله، زنان، مقاومت بسیار درخشان و ارزنده ای از خود نشان دادند.
براساس اسناد موجود در متون تاریخی، در جنگی که ۶ روز ادامه پیدا کرد و طی آن غزنی ۶ هزار کشته داد بیشترین کشته ها را زنان دادند.
بعد از پایان جنگ، اهالی شهر کهنه غزنی، زیبا را در جایی دفن می کنند و بالای قبر وی یک درخت که در غزنی به نام "چکه" معروف است غرس می کنند و تا امروز دختران جوان به آنجا رفته و نذر و نیاز می کنند. امروزه این زیارت به نام زیارت چکه معروف است.
راضیه مرادی ۶۲ ساله به خبرگزاری آوا می گوید که زیبای غزنه، الگوی بسیار ارزنده ای برای دیگر زنان مسلمان کشور است.
خانم مرادی با گلایه از دولت می گوید که هیچ بودجه ای برای بازسازی مرقد خانم زیبای غزنه اختصاص داده نشده است.
به گفته وی، دولت نه تنها برای بازسازی مرقد او اقدامی نکرده؛ بلکه هنوز نام زیبای غزنه را در محافل رسمی نبرده که این به نظر وی، نادیده گرفتن فداکاری های زیبا و حق تلفات خانم ها در عرصه جهاد افغانستان است.