«وداد عبدالزهره فاخر»، نویسنده و از اصحاب رسانه عراق، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در بغداد، به تبیین و تشریح بهایی میپردازد که عراق در قبال مخالفت با هرگونه حمله احتمالی آمریکا به سوریه خواهد پرداخت.
همانگونه که از نظر عبدالزهره فاخر سوریه امروز بهای حمایت خود از مقاومت به خصوص در جنگ حزب الله لبنان با اسرائیل در سال 2006 را میپردازد.
وداد عبدالزهره فاخر، نویسنده و سردبیر روزنامه خبری السیمر بیان میکند که آمریکا در زمانی سوریه را به تجاوز نظامی تهدید میکند که در راستای آن در عراق نیز تلاش میکند، شرایط را برای سرنگونی نظام فعلی این کشور به کمک گروههای مخالف و فتنه انگیزیهای طایفهای و مذهبی فراهم کند و بار دیگر به این بهانه که شیعیان اهل سنت را مورد آزار و اذیت قرار میدهند و آنان را زندان و بازداشت میکنند، زمینه به قدرت رسیدن مجدد بعثیها را فراهم کند و هم اکنون این خطری است که عراق را تهدید میکند.
وی در ادامه میافزاید: هم اکنون نگرانیهای بسیاری درباره نفوذ گروههای تروریستی مسلح از طریق مرزهای عراق به خصوص در مناطق غربی و شمالی احساس میشود، چراکه بیابانهای گسترده مناطق غربی عراق هم اکنون به پناهگاه گروههای تروریستی مسلح تبدیل شده تا در آنجا هماهنگیهای لازم را با دیگر گروههای تروریستی در داخل شهرهای عراق برای از بین بردن امنیت و سازماندهی انفجارها در مناطق مسکونی انجام دهند.
فاخر اختلافات موجود بین کُردها با دولت مرکزی عراق را ناشی از تحریکات منطقهای و بین المللی به رهبری آمریکا و پولهای عربستان سعودی و هدف از این اقدامات را به ظن و گمان این کشورها تادیب نیروهای حاکم بر عراق دانست.
*** آنچه در زیر میآید، مشروح این گفتوگو است***
فارس: آیا عراق بهای مخالفت خود با حمله آمریکا علیه سوریه را خواهد پرداخت؟
فاخر: عراق کشوری مهم و حیاتی در منطقه به شمار میآید و پس از ایران مهمترین کشور در محور مقاومت است که فلسطین اشغالی، سوریه، لبنان و تهران را در برمی گیرد. این کشور هدف نیروهای سیاسی و فرقهای منطقه به ویژه نیروهایی است که همگام با آمریکا از گروههای تروریستی مسلح حمایتهای مالی، نظامی و لجستیکی میکنند تا این گروهها برنامههای آنان را عملی کنند وعلیرغم اینکه عراق از زمان سرنگونی رژیم صدام از ده سال پیش تاکنون هر روز درحال پرداخت بهای آن است، انتظارهای زیادی در رابطه با پرداخت بهای این مخالفت نیز وجود دارد.
به نظر میرسد، در صورت هرگونه تجاوز نظامی آمریکا به سوریه عراق چه بخواهد، چه نخواهد، بخشی از آن خواهد بود و هم اکنون همه نگرانیها بابت گروههای تروریستی مسلحی است که در شهرها و مناطق مختلف عراق نفوذ کردهاند که منافع شخصی و گروهی خود را پس از سرنگونی رژیم بعث محقق کنند.
ما امیدواریم که رهبران سیاسی و نظامی عراق تمام جوانب امور را در نظر بگیرند و برای هرگونه اقدامی درباره بحران سوریه آماده و مهیا باشند، چرا که عراق که همسایه اصلی سوریه است و دارای 600 کیلومتر مرز مشترک با آن است.
فارس: خطرهایی که انتظار میرود عراق به دلیل مخالفت با حمله احتمالی آمریکا با آنها روبه رو شود، چیست؟
فاخر: در راستای تهدید آمریکا به تجاوز به سوریه مشاهده میکنیم که در عراق نیز تلاش میشود، شرایط برای سرنگونی نظام این کشور فراهم شود و زمینه این امر را گروههای فتنهجو و بازماندگان رژیم سابق بعث فراهم و ادعا میکنند، نظام شیعی حاکم بر عراق اهل سنت را مورد آزار و اذیت قرار میدهد و آنان را به زندان انداخته و بازداشت میکند.
همچنین نگرانیهای بسیاری درباره نفوذ بیش از پیش گروههای تروریستی مسلح به عراق به خصوص از مرزهای غرب و شمال وجود دارد، به ویژه آنکه بیابانهای مناطق غربی عراق هم اکنون به پناهگاه گروههای تروریستی تبدیل شده تا در آنجا هماهنگیهای لازم با دیگر گروههای تروریستی در داخل شهرهای عراق برای ضربه زدن به امنیت این شهرها و سازماندهی انفجارها در مناطق مسکونی به خصوص مناطق شیعهنشین با هدف برافروختن جنگهای طایفهای میان گروههای مختلف در عراق را انجام دهند و با افزایش تنشها و عملیاتهای تروریستی، ارتش و نیروهای امنیتی عراق را از مقابله با این گروهها بازدارند تا از این طریق نظام حاکم در عراق را تضعیف کرده و در نهایت آن را سرنگون کنند وحکومت را در دست گیرند.
ما امیدواریم که حکومت عراق برای مقابله با همه پیامدها و همه شرایط و در راستای اعتمادسازی میان مردم و نیروهای ارتش و مسلح گام بردارد و به مقابله با هرگونه اقدام دشمنانه داخلی علیه مردم و ارتش و نیروهای مسلح گام بردارد.
فارس: برخی میگویند، سوریه بهای حمایت خود از حزب الله در جنگ اخیر آن با اسرائیل در سال 2006 را میپردازد، آیا چنین امری برای عراق نیز همانند سوریه اتفاق خواهد افتاد؟
فاخر: این گفته کاملا درست است، عراق متهم دوم بعد از سوریه است و خبرها و شایعههای بسیاری درباره اجازه دادن عراق به انتقال سلاح به سوریه توسط ایران منتشر شده، این درحالی است که عراق همواره به بازرسی هواپیماهایی که از عراق به سمت سوریه پرواز داشتهاند، پرداخته، اما برخی همواره بهانههای مختلف و واهی میآورند و نظام حاکم را به آن متهم میکنند و بر شیعی بودن آن تاکید ویژه دارند، در حالیکه همه شخصیتها و نیروهای تشکیلدهنده حکومت، پارلمان و تشکیلات اداری و نهادهای دولتی در عراق را میشناسند و میدانند، هریک در چه راهی گام برمیدارد، به عنوان مثال همه میدانند، دشمنی کُردها با دولت مرکزی عراق به دلیل تحریکات و فتنه انگیزیهای برخی از رژیمهای منطقهای و بین المللی به رهبری آمریکا و حمایتهای مالی عربستان سعودی و در راستای به اصطلاح تادیب حکومت و تلاش برای به قدرت رساندن بازماندگان رژیم سابق صورت میگیرد، به ویژه آنکه هم اکنون بسیاری از ژنرالها و نظامیان و هواداران رژیم بعث پس از فرار از عراق به رژیمهای عربی حوزه خلیج فارس پناه بردهاند.
فارس: تمام گروههای سیاسی عراقی در مخالفت با تجاوز احتمالی نظامی آمریکا علیه سوریه اتفاق نظر دارند، این اتفاق نظر را چگونه ارزیابی میکنید؟
فاخر: اتفاق نظر موجود دارای دلایل مختلفی است، بیشتر سیاستمدارانی که مخالف جنگ هستند، عضو ائتلاف ملی عراق هستند و هرگونه جنگ علیه کشورهای عربی مقاوم را محکوم و از مقاومت پشتیبانی میکنند. برخی دیگر نیز که فرصتهای مالی و نفوذ و جایگاهی در این حکومت یافتهاند، گزینه جنگ را خطری برای منافع خود دیده و با وجود اینکه سلاح و نیرو برای گروههای مسلح وابسته به غرب و جبهه النصره و امارت اسلامی عراق و شام در سوریه ارسال میکنند، باز در کنار مخالفان جنگ علیه سوریه قرار گرفتهاند. اتحاد این افراد با ائتلاف ملی عراق را باید «اتحاد نفرت» نامید و من به شخصه به این افراد و گروهها اطمینان ندارم.
فارس: به نظر شما چرا جهتگیریهای سیاسی عراق در برابر سوریه یکی شده است؟
فاخر: من بر این باورم، این توافقی مرحلهای با توجه به شرایط سخت فعلی است و جواب من در پاسخ سوال گذشته نهفته است و در شعر احمد شوقی که میگوید: سختیها و مشکلات ما را گرد هم میآورد. همانطور که گفتم این اتفاق نظری مرحلهای با توجه به شرایط بحرانی و نگرانکننده فعلی است و این اتفاق نظر در راستای بنای مجدد عراق است.
فارس: پیامدهای خطرناک محتمل علیه کشورهای منطقه و عراق در صورت حمله نظامی آمریکا علیه سوریه کدامند؟
فاخر: پیامدها بسیار زیاد و متعدد است، از جمله اینکه تمام شهروندان این کشورها در خطر قرار میگیرند، به ویژه اگر حملهای به مراکز شیمیایی و نیروگاههای هستهای موجود در سرزمینهای اشغالی صورت گیرد. همچنین حمله به چاههای نفت و گاز و پالایشگاههای هریک از کشورهای منطقه که در نتیجه آن جان میلیونها نفر از جمله مردم عراق به خطر خواهد افتاد،
چراکه در معرض خطر اشعههای ناشی از این مواد، گازهای سمی و گازهایی که از آتش گرفتن چاههای نفت و گاز ناشی میشود، قرار میگیرند و همه اینها خطرهای حیاتی و اقتصادی هستند که زندگی مردم منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد و این جدای از خطرهای اجتماعی، زیستی و اقتصادی دیگری است که این حملات به دنبال خود خواهند داشت که به نسل کشی انسانها منجر خواهد شد.
علاوه بر این، نگرانیهایی درباره از هم پاشیدن برخی از کشورهای منطقه از جمله عراق و تشکیل ایالتهای کوچکتر از آن وجود دارد که بتوان به راحتی بر آنان از سوی نیروهای استعماری جهان کنترل داشت و ثروت آنان را چپاول کرد.
فارس: به نظر شما هدف آمریکا از حمله نظامی به سوریه چیست؟
فاخر: اهداف بلندمدت و کوتاه مدتی وجود دارد، اهداف بلند مدت را باید در تسلط بر سکوهای گازی است که در نزدیکی ساحل دریای مدیترانه در این کشور قرار دارد، ملاحظه کرد که در صورت تسلط بر آنها، آمریکا به رقیبی برای قطر و عربستان سعودی در عرصه گاز تبدیل خواهد شد.
اما اهداف کوتاه مدت این حمله، در درجه اول و براساس آنچه جان کری، وزیر خارجه آمریکا و باراک اوباما، رئیس جمهوری این کشور گفته بودند، در درجه اول تامین امنیت رژیم صهیونیستی از طریق ایجاد اجرای طرح خاورمیانه جدید در منطقه و روی کار آوردن دستنشاندگان خود در کشورهای منطقه هستند و آنچه هم اکنون در تونس، لیبی و یمن درحال وقوع است، تلاش برای اجرای این طرح است.
این درحالی است که تلاش آنان تاکنون در مصر و عراق مؤثر واقع نشده است. از هم پاشیدن کشورهای منطقه به ایجاد کشورهای ضعیفی خواهد انجامید که دیگر خطری برای رژیم صهیونیستی به حساب نمیآیند و تمامی نعمتهای موجود در منطقه از جمله نفت و گاز را در اختیار آن قرار خواهد داد.
فارس: آینده مقاومت و رژیم صهیونیستی درمنطقه را چگونه میبینید؟
فاخر: من ایده وحدت نظامی، اقتصادی و سیاسی کشورهای محور مانند اتحاد اروپا را در سر میپرورانم، به طوریکه این کشورها با توافقنامهای به دیواری مستحکم برای مقاومت در منطقه تبدیل و در برابر کشورهایی که در برابر استعمارگران سرفرود آوردهاند، از جمله عربستان سعودی بایستند. اما حتی اگر آمریکا آتش جنگ علیه سوریه را برافروزد، جبهه مقاومت با وجود خسارتهای زیاد انسانی و اقتصادی پیروز این جنگ و شکست خورده بزرگ رژیم صهیونیستی و آمریکا خواهد بود، چراکه تمام موشکهای کشورهای محور مقاومت بر سر اسرائیل و منافع آمریکا در منطقه فرود خواهد و در آن زمان است که کشورهای متجاوز و در رأس آنان آمریکا خواستار توقف جنگ به منظور تامین امینت رژیم صهیونیستی خواهند شد.