«جاوید کوهستانی» کارشناس نظامی افغان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، سفر وزیر دفاع آمریکا به کابل و دیدار وی با همتای افغان خود را به خاطر ناامیدی دولت آمریکا از ادامه گفتوگو با حامد کرزی بر سر امضای فوری پیمان امنیتی عنوان کرد.
وی افزود که بینتیجه بودن گفتوگوهای مقامات آمریکایی با رئیس جمهور افغانستان، دولت آمریکا را نسبت به ادامه گفتوگوها با کرزی ناامید کرده و به همین دلیل، هیگل با وزیر دفاع افغانستان در مورد این پیمان گفتوگو کرده است.
تشویق کرزی از طریق وزرای کابینه
او هدف اصلی سفر هیگل به کابل را تشویق حامد کرزی از طریق وزرای کابینه عنوان کرده و گفت که هیگل میخواهد تا وزرای دولت افغانستان، حمایتهای نظامی آمریکا را به افغانستان در صورت امضای این پیمان به کرزی یادآوری کنند.
امضای پیمان با غیر کرزی
به باور وی، آمریکا در تلاش امضای این پیمان با وزرای کابینه افغانستان از جمله وزیر دفاع است اما با شرایط فعلی و مخالفت حامد کرزی با امضای این پیمان، چنین اتفاقی ممکن نیست.
او افزود: اگر این پیمان از سوی یکی از اعضای کابینه افغانستان امضا شود، آمریکا منافعش را به دست میآورد اما آن وقت دیگر هیچ تعهدی در قبال افغانستان ندارد و منافع افغانستان بیش از پیش زیر پا گذاشته میشود.
کوهستانی همچنین گفت: ما با آمریکا دارای یک رابطه متقابل نیستم و مسلماً چیزی را برای دادن به آمریکا به غیر از زمین و پایگاه نداریم.
امضای پیمان بعد از سال 2014
به باور این کارشناس افغان، اگر تلاشهای آمریکا برای امضای این پیمان قبل از سال 2014 همچنان بینتیجه باشد، آمریکا در تلاش امضای آن بعد از سال 2014 خواهد بود.
آمریکا افغانستان را هرگز ترک نمیکند
کوهستان گفت که آمریکا هرگز افغانستان را ترک نمیکند، حتی در صورت عدمامضای این پیمان نیز آمریکا در افغانستان حضور خواهد داشت.
وی افزود که افغانستان یک منطقۀ بسیار مهم از نظر ژئوپلتیکی برای آمریکا است.
به باور کوهستانی، در صورت عدمامضای این پیمان از سوی افغانستان، آمریکا احتمالا با تصمیم دیگر شورای امنیت سازمان ملل حضورش را در افغانستان تمدید میکند و این بار بیش از پیش جنایات قبلیاش را در افغانستان تکرار خواهد کرد.
افغانستان باید سیاست عدم وابستگی به آمریکا را در پیش گیرد
وی گفت: به خاطر نیازمندی نظامیان افغان به کمک آمریکا، ما مجبور به امضای این پیمان هستیم.
او افزود که افغانستان باید در آینده، تمام تلاشش را به کار گیرد تا به زودی وابستگی خود به تمام کشورهای خارجی از جمله آمریکا را قطع کند.
شروط کرزی به جا است
وی بر شروط حامد کرزی برای امضای پیمان امنیتی تأکید کرده و ضمن به جا خواندن این شروط گفت که نظامیان آمریکایی باید هرگز اجازه عملیات در روستاهای کشور را نداشته باشند.
وی افزود که بعد از سال 2014، هرگونه عملیات نظامیان خارجی در افغانستان تجاوز آشکار به حاکمیت ملی افغانستان شمرده میشود.
حمایت عملی آمریکا از روند صلح افغانستان و توقف عملیاتهای نظامی به خانههای افغانها از جمله شروط مهم رئیس جمهور افغانستان برای امضای این پیمان است که طی چند هفته اخیر پای چندین مقام بلند پایه آمریکا از جمله «سوزان رایس» مشاور امنیت ملی باراک اوباما، «جیمز دابینز» نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان و پاکستان و اکنون وزیر دفاع آمریکا را به کابل کشانده است، اما دولت افغانستان متعهد است تا در صورت عملی نشدن شروطش این پیمان را امضا نکند.