کارشناسان و تحلیلگران بر این موضوع اتفاق نظر دارند که حوادث جاری لبنان به دور از تحولات منطقه نیست، تحولاتی که واشنگتن برای حفظ منافع خود و از همه مهمتر تضمین امنیت رژیم صهیونیستی، نقشهای مختلف را در میان عناصر و کشورهای وابسته به خود تقسیم کرده و هر کدام به نوبه خود ابزارها و گروههایی را هدایت میکنند.
«عبدالستار قاسم»، استاد علوم سیاسی دانشگاه النجاح الوطنیه تاکید میکند که اکثر رژیمهای عربی با رژیم اسرائیل مرتبط هستند و اگر اسرائیل ضعیف شود این کشورها نیز بالطبع ضعیف خواهند شد.
وی افزود: با توجه به این معادله ما شاهد تشدید حملات علیه نیروهای مقاومت و در رأس آن حزب الله لبنان هستیم، چرا که این نیروها تهدیدی علیه اسرائیل به شمار میروند.
قاسم گفت: بعد از شکست نظامی رژیم اسرائیل در مقابله با حزب الله، این رژیم عناصر و ابزارهای خود را در منطقه برای ایجاد فتنه در لبنان اجیر کرده است.
این استاد علوم سیاسی در گفتوگو با خبرنگار فارس به اظهارات اخیر «مروان شربل»، وزیر کشور لبنان بعد از وقوع انفجار در ضاحیه جنوبی اشاره کرد که گفته بود: هدف از این انفجار و سایر انفجارها ایجاد فتنه فرقهای در لبنان است.
وی در عین حال با تاکید براینکه چنین فتنهای هرگز در لبنان رخ نخواهد داد، افزوده بود: حزب الله یک تهدید استراتژیک علیه رژیم صهیونیستی به شمار میرود و این حزب حجم حملات و توطئهها علیه خود از طرف مثلث سلفیها، عربستان و فرانسه را به خوبی درک میکند.
قاسم خاطر نشان کرد که گروههای سلفی جهادی در منطقه با توجه به وابستگیهای خود به دو گروه تقسیم میشوند، گروه نخست که از سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل دستور میگیرند و توسط آن حمایت مالی میشوند و گروه دیگر که از طرف عربستان دستور میگیرند.
وی با غیر دیپلماتیک خواندن اقدام عربستان مبنی بر تعهد به سرمایه گذاری در معاملات تسلیحاتی فرانسه با ارتش لبنان به ارزش 3 میلیارد دلار، گفت: ریاض از این رهگذر تلاش میکند، نقشه ژئوپلتیک در منطقه را بعد از توافق ژنو حفظ کند.
قاسم در این مورد گفت: رژیم عربستان یک رژیم قبیلهای و تنها دغدغه آن حفظ حکومت است، مسئولان عربستان فراتر از یک قدمی خود را نمیبینند و نمیتوانند سیاستهای خود را ترسیم کنند و تنها زیر چتر نظامی آمریکا فعالیت میکنند.
این استاد علوم سیاسی در ادامه گفت: این آمریکا و اسرائیل است که سیاستهای عربستان و سایر رژیم های عربی را تعیین میکنند و سران عرب برای اینکه در مقابل ملتهای خود وجههای داشته باشند، نقشهای کوچکی را از اربابان خود دریافت میکنند.
قاسم نشانه آشکار تحول در روابط عربستان و فرانسه را سختگیری و لجاجت پاریس در قبال برنامه هستهای ایران برشمرد و گفت: ریاض، پاریس را به عنوان سخنگوی خود در مذاکرات ژنو قلمداد میکرد، مذاکراتی که در آن ماین ایران و گروه 1+5 توافق اولیه امضا شد.
وی عنوان کرد: رژیمهای عربی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979، این کشور را تهدید بزرگ علیه خود میدانند و تا همین لحظه نگران وقوع چنین انقلابی در کشورهای خود هستند، از این رو هر چقدر قدرت علمی ونظامی ایران افزایش مییابد، هجمهها علیه این کشور نیز تشدید میشود.
از سوی دیگر عادل سماره کارشناس مسائل سیاسی گفت: عوامل انفجارهای لبنان از کشورهای وابسته به آمریکا در منطقه دستور میگیرند و از جانب آنها حمایت مالی میشوند.
وی با اشاره به اینکه از میان این عوامل و عناصر سعد حریری رئیس جریان المستقبل لبنان است، در توضیح انفجار ضاحیه جنوبی بیروت گفت: پافشاری بر گرفتار کردن لبنان در جنگهای خارجی به ویژه جنگ سوریه، تروریسم را به داخل شهرهای لبنان خواهد کشاند.
حریری در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی فیس بوک، همه طرفها را به منظور تحقق امنیت و آرامش به بیطرفی در قبال جنگهای اطراف لبنان فراخواند، گویی که او سخنگوی عاملان این انفجار یا اقدامات تروریستی سابق است از جمله هدف قرار دادن سفارت ایران در بیروت با دو انفجار تروریستی است. انفجاری که در آن حدود 23 تن از جمله شیخ «ابراهیم انصاری»، وابسته فرهنگی ایران در بیروت به شهادت رسیدند.
سماره در گفتوگو با فارس با تاکید بر اینکه اسرائیل، آمریکا و عوامل آنها (عربستان و قطر) میخواهند، ارتش لبنان تابع و مجری سیاستها و اهداف آنها در راستای ریشه کن کردن مقاومت و زیر ساختهای باشد، گفت: طبق مفاهیم دفاعی حزب الله ناگزیر به مداخله نظامی در سوریه بود.
وی عنوان داشت: عربستان از تروریسم سازمان یافته در سوریه حمایت میکند و در عین حال هدف او ایجاد تفرقه و فتنه فرقهای در ارتش لبنان برای مقابله با حزب الله است، سماره همچنین از حزب الله و ارتش لبنان به خاطر مقاومت و ایستادگیشان قدردانی کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی در مورد معامله تسلیحاتی ارتش لبنان با حمایت مالی عربستان گفت: فرانسه لبنان را مستعمره خود به شمار میآورد، این در حالی است که عربستان تلاش میکند، از کانال لبنان در ویرانی سوریه نقش داشته باشد، وی بر این باور است که امکان ندارد چنین اقدامی بدون رضایت واشنگتن صورت گرفته باشد.