«نیشا دیسایبیسوال» معاون جدید وزیر امور خارجه آمریکا در امور کشورهای آسیای جنوبی و مرکزی، به منظور ملاقات با مقامات ارشد ترکمن در رأس یک هیأت عالیرتبه سیاسی -کارشناسی امروز وارد ترکمنستان میشود.
سفارت آمریکا در عشقآباد روز یکشنبه با صدور بیانیه مطبوعاتی که نسخهای از آن در اختیار خبرنگار خبرگزاری فارس در عشقآباد، قرار گرفته، آورده است: سومین دور مذاکرات و مشاورههای سیاسی بین آمریکا و ترکمنستان در روزهای 13 الی 15 ژانویه سال جاری در عشقآباد برگزار میشود.
سفارت آمریکا در پایان بیانیه مطبوعاتی خود با اشاره به ویژگیهای این دور از مذاکرات سیاسی آمریکا و ترکمنستان تصریح کرد: در این دوره از رایزنیها قرار است تعاملات 2 جانبهای در عرصههای مختلف صورت گیرد از جمله این تعاملات تأمین امنیت منطقهای، اقداماتی در راستای حفظ و برقراری صلح در ترکمنستان، مراودات اقتصادی و تجاری بین ترکمنستان و آمریکا، تعاملات فرهنگی بین واشنگتن و عشقآباد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
نگاهی به اظهارات و برنامه معاون جدید وزیر خارجه آمریکا برای کشورهای آسیای مرکزی
دیسایبیسوال که ماه گذشته بعد از تصدی سمت معاون وزیر امور خارجه آمریکا در کشورهای آسیای جنوبی و مرکزی، در نخستین سخنرانی خود در این مقام، اظهار داشت: منطقه آسیای جنوبی و مرکزی در آستانه تحولات جدی قرار دارد.
وی در ردیف خروج نیروهای ناتو از افغانستان، موضوع انتخابات را در برخی از کشورهای منطقه ذکر کرد که باید تغییرات جدی در آنان ایجاد کنند و سهم این منطقه در سیاست جهانی روزافزون است و رشد و امنیت آمریکا به رشد و امنیت آسیای مرکزی وابسته است.
همچنین معاون جدید وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت: توجه اساسی خود را به رشد مناسبات اقتصادی و تجاری در منطقه متمرکز خواهد کرد و امکان دارد ذخیرههای سرشار انرژی آسیای مرکزی را برای رشد آسیای جنوبی به کار ببرد.
نیشا دیسای بیسوال هندیتبار، تاکید کرده که تمام نیرویهای خود را برای رشد روابط آمریکا با منطقه آسیای جنوبی و آسیای مرکزی متمرکز خواهد کرد.
اولویتبندی کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی
وی همچنین گفته که تقویت تجارت منطقهای، تحکیم روابط اقتصادی، برگزاری انتخابات در کشورهای منطقه و انتقال دموکراتیک قدرت سیاسی در آن کشورها برای سیاست خارجی آمریکا در آسیای مرکزی و جنوبی اهمیت دارد.
معاون جدید وزیر خارجه آمریکا کشورهای آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را برای سیاست خارجی این کشور با اهمیت توصیف کرده و گفته است که در حال حاضر برخی از این کشورها با آزمونهای بزرگ روبرو هستند.
وی همچنین افزود که انتقال و پیشروی قدرت سیاسی آمریکا در برخی کشورهای منطقه باعث ایجاد نگرانی و تردید شده است در حالیکه آمریکا به آن به عنوان یک فرصت مینگرد.
او با اشاره به انتخابات سال آینده ریاست جمهوری در افغانستان گفت که انتقال قدرت سیاسی، امنیتی و اقتصادی در آن کشور میتواند فرصت خوبی را برای ایجاد روابط نزدیکتر بین کشورهای آسیای مرکزی و همچنین کشورهای آسیای جنوبی فراهم کند.
سفر این مقام وزارت امور خارجه آمریکا به عشقآباد در حالی است که از ترکمنستان به عنوان یکی از جذابترین بازارهای سرمایه گذاری برای کشورهای خارجی در منطقه آسیای مرکزی نام برده میشود که آمریکا به تازگی تلاشهایی را در جهت توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی با این کشور دارای انرژی منطقه آغاز کرده است.
از سوی دیگر، آمریکا در ادامه تلاش برای نفوذ بیشتر در کشورهای منطقه، بودجه قابل توجهی را از طریق «بنیاد صندوق سفرا» برای مرمت و بازسازی آرامگاه «شیخ نجم الدین کبری» عارف بزرگ ایرانی قرن ششم و هفتم هجری در ترکمنستان و نیز بازسازی قلعه «قیزقلعه» واقع در «مرو قدیم» اختصاص داده است.
همچنین سفر مقام نظامی آمریکا در سال گذشته و دیدار با برخی چهرههای سیاسی ترکمنستان نیز از دیگر اقداماتی است که واشنگتن به منظور نزدیکی بیشتر با عشقآباد در طول ماههای اخیر انجام داده است جایی که کارشناسان منطقه بر این باورند، آمریکا از طریق ایجاد اختلاف و مناقشه بین ترکمنستان و آذربایجان سعی در بیثباتی منطقه خزر و حضور احتمالی در این حوزه دارد.