ضرورت آمادگی های بیشتر نهادهای امنیتی در دور دوم انتخابات

نیک آئین این روزها و در آستانه برگذاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، تهدیدات امنیتی افزایش یافته است و حملات مخالفان مسلح در روزهای اخیر شدید تر شده است.

این نشان میدهد که طالبان و سایر گروه های مخالف نظام کنونی تلاشهای شان را در جهت برهم زدن امنیت دور دوم انتخابات چندین برابر ساخته و با تمام توان به میدان می آیند. عدم موفقیت این گروه ها در برهم زدن امنیت دور نخست انتخابات برای برخی از سران و فرماندهان این گروه ها سنگین تمام شده است. به همین دلیل در روزهای اخیر گروه های نقاب پوش که گفته می شود هویت شان قابل شناسایی نیست برخی از فرماندهان طالبان را در نواحی جنوب شرقی افغانستان به دار آویخته اند. کارشناسان بر این باور اند که این گونه اقدامات حاکی از جدیت گروه های شورشی در برهم زدن امنیت انتخابات در دور دوم است.

تحولات میدانی افغانستان در روزهای اخیر گواه روشن بر عزم و اراده جدی مخالفان مسلح در بر هم زدن امنیت انتخابات در دور دوم است. حملات انتحاری روزهای اخیر در کابل و برخی ولایات دیگر حکایت از آن دارد که تا زمان برگذاری انتخابات در بیست و چهار جوزا احتمالا این نوع حملات همچنان ادامه داشته باشد. چنانچه در دور نخست انتخابات نیز روز های قبل از برگذاری انتخابات با حملات شدید مخالفان مسلح و رویدادهای امنیتی زیادی همراه بود. در روزهای خیر مخالفان مسلح تمرکز شان روی شهر کابل بیشتر است و مقامات امنیتی کابل از خنثی سازی چندین طرح تروریستی و تخریبی این گروه ها در کابل خبر می دهند. وزارت امور داخله اعلام کرده است که ماموران پولیس کابل از سه حمله تروریستی جلوگیری کرده اند. در خبرنامه این وازرت آمده است پولیس کابل مقداری مواد منفجره که از سوی تروریستان در یک بایسکل جاسازی بود را در مربوطات حوزه دوازدهم امنیتی شهر کابل، و سه بشکه مملو از مواد انفجاری و ۴ بمب دستی را در مربوطات حوزه ۵، کشف و خنثی کره است. همچنان در یک رویداد دیگر یک راکت صبح روز گذشته از سوی تروریستان در ولسوالی شکر دره در حال پرتاب بر شهر کابل در آمده بود که پولیس این راکت را خنثی کرد.

اما همزمان با کابل در سایر ولایات کشور نیز تحرکات مخالفان مسلح افزایش یافته و این روزها حملات آنان بر نیروهای امنیتی و شهروندان عادی تشدید شده است. بطور مثال روز گذشته بر اثر حمله انتحاری در نزدیک موتر حامل نظامیان اردوی ملی در ولایت قندهار در جنوب کشور دست کم پنج سرباز اردوی ملی زخمی شده اند. طبق گذارشها بمب گذار انتحاری موتر مملو از مواد منفجره خود را به موتر نظامیان اردوی ملی در نزدیکی قرارگاه نظامی ولسوالی میوند کوبید. دفتر مطبوعاتی ولایت قندهار گفته است که رو گذشته در یک رویداد دیگر نیروهای افغان و خارجی عملیاتی را در منطقه افت ولسوالی خاکریز این ولایت راه اندازی کردند که در این رویداد چهار طالب مسلح بازداشت شده اند که از نزد این افراد مقداری مهمات و مواد انفجاری به دست آمده است. در همین حال از دیگر ولایت جنوب کشور هلمند نیز گذارش می رسد که تحرکات طالبان در این ولایت نیز افزایش یافته و طالبان در تلاش مختل ساختن روند انتخابات در ولایت هلمند هستند. مسوولان امنیتی ولایت هلمند، در سفر معاون امنیتی وزارت امور داخله به این ولایت با بیان این مطلب می گویند: در حال حاضر نیز شماری از نیروهای مخالف مسلح دولت در حال درگیری با نیروهای امنیتی در ولایت هلمند هستند.

باتوجه به آنچه گفته آمد می توان نتیجه گیری کرد که تامین امنیت دور دوم انتخابات آمادگی های بیشتری را می طلبد و نهادهای امنیتی  کشور این مسئله را باید جدی بگیرند. این درحالیست که ضیا الحق امرخیل، رئیس دارلانشای کمیسیون مستقل انتخابات با اعلام آمادگی کامل این کمیسیون برای برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری از ناامنی ها در کشور اظهار نگرانی کرد. با توجه به نگرانی های جدی مسئولان و مردم از نیروهای امنیتی کشور انتظار می رود تا امنیت مراکز رای دهی را به گونه بهتر تامین کرده و اجازه ندهند ناامنی شهروندان کشور بدلایل امنیتی از اشتراک در انتخابات محروم شوند. اکنون باتوجه به وضعیت پیش آمده ناامنی یکی از چالش های مهم فراروی انتخابات 24 جوزا است. زیرا با نزدیک شدن دور دوم انتخابات ریاست جمهوری حملات تروریستی در شماری از ولایات افزایش یافته است.

به هر روی، برگذاری انتخابات عادلانه وشفاف در یک فضای امن و مطمئن مسئله ای است که اکنون خواسته اصلی تمامی شهروندان کشور را تشکیل می دهد. با آنکه دولت افغانستان با همکاری مردم و جامعه جهانی توانسته است انتخابات های گذشته را با موفقیت برگذار نماید و بر گذاری این انتخابات ها دست آورد مهمی برای افغانستان و مردمش می باشد؛ اما بدلیل افزایش اقتدار مخالفان مسلح نگرانی ها در خصوص امنیت انتخابات آتی افزایش یافته است. به نظر می رسد هم دولت افغانستان و هم جامعه جهانی وبویژه مردم افغانستان مصمم به برگذاری موفقانه انتخابات ریاست جمهوری آینده است و این می تواند مایه امیدواری و دلگرمی باشد.

در این تردیدی نیست که انتخابات یک فرصت بی نظیر و مهمی فراراه دولت و ملت افغانستان است به این معنا که اگر این انتخابات بتواند در یک فضای امن و مطمئن و در عین حال در یک روند عادلانه و شفاف برگذار گردد هم پایه های نظام دمکراتیک جدید در کشور استوار تر و مستحکم تر می گردد و هم اعتماد ملت به دولت و همینطور اعتماد سایر ملت ها به مردم و نظام نوپای افغانستان بیشتر و بیشتر می گردد. این یعنی افغانستان می تواند در عرصه بین المللی به عنوان یک عضو مقتدر و با ثبات جامعه بین المللی در معادلات جهانی قد علم کند. در داخل کشور نیز به هر میزانی که حمایت های ملی از نظام نوین بیشتر گردد و اعتماد ملی تقویت گردد گروه های شورشی و مخالف توسعه و ثبات افغانستان حساب کار دست شان می آید و جایگاه و موقعیت خود را در افکار عمومی کشور از دست می دهند. هنگامی که این مهم اتفاق بیافتد خود بخود بسترها و زمینه های خشونت و ترور و و حشت آفرینی از بین می رود این چیزی نیست که بتوان آنرا دست آورد کمی تلق کرد.

به باور نگارنده برگذاری انتخابات در یک فضای امن و روند عادلانه وشفاف رسالت تاریخی جامعه جهانی و بویژه سازمان ملل متحد نیز هست. سازمان ملل متحد اگر بدنبال کاهش هزینه های جنگ و برقراری ثبات پایدار در افغانستان هست باید در برگذاری انتخابات آتی با دولت و ملت افغانستان کمال همکاری را داشته باشد. زیرا در ده سال گذشته عملا این سازمان بگونه ی عمل نکرده است که بتوان از آن استنتاج کرد که این نهاد مهم بین المللی عزم راسخ  برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان داشته است. به همین دلیل اکنون با وجود حضور هزاران نیروی نظامی بین المللی در افغانستان و مبارزه یازده ساله برضد تروریزم، هنوز هم مردم افغانستان در آتش جنگ و ناامنی می سوزند.

اکنون اما فرصت های فراوان فراروی جامعه جهانی و دولت افغانستان در برقراری ثبات پایدار در این کشور قرار دارد که یکی از این فرصتهای مهم، برگذاری انتخابات آینده ریاست جمهوری است. اما تردید ها و نگرانی های جدی نیز بویژه در خصوص تامین امنیت و شفافیت روند این انتخابات سرنوشت ساز و مهم وجود دارد. بایسته است هم جامعه جهانی، هم دولت افغانستان و احزاب و جریان های مختلف سیاسی تاثیر گذار، همه دست به دست هم داده و نه تنها از فرصت ها به خوبی بهره برداری نمایند که تهدید ها را نیز تبدیل به فرصت نمایند. زیرا به همان میزان که برگذاری موفقانه و شفاف این انتخابات تاثیرات مثبت و مهم برای افغانستان دارد مشکلات و چالش های فرارو نیز در صورتی که مهار نشود می تواند عواقب به شدت خطرناکی برای کشور داشته باشد.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.