در این مقاله با اشاره به خبر سفر هیات طالبان به ریاست طیب آغا به ایران، آمده است که: خبر سفر طیب آغا به تهران را رسانههایی پوشش داده اند که با سپاه پاسداران ایران و دستگاه های اطلاعاتی آن کشور ارتباط دارند. این واقعیت نشان می دهد که مقامات اطلاعاتی در تهران میزبان طالبان بوده اند و وزارت خارجه دولت حسن روحانی، در جریان این سفر نبوده است و به همین دلیل خبر ورود طیب آغا به تهران را تایید نکرده است.
حضور جنگجویان وفادار به داعش که یک جنبش فرقهگرای سلفی ضدشیعی است و جنگ با شیعیان را یک تکلیف شرعی می داند، در برخی از روستاهای فراه و هرات و همچنین به اهتراز در آمدن پرچمهای سیاه در این مناطق، سبب نگرانی شدید تهران شده است. داعش برای کنترل مسیر تجارت غیرقانونی مواد مخدر در هلمند سخت تلاش میکند. اگر چنین چیزی تحقق یابد، داعش صاحب پایگاه نسبتاً نیرومندی در هلمند میشود و میتواند از حامیانش در روستاهای دور دست فراه و هرات نیز حمایت کند. در کنار این موارد، برخی از سنیمذهبان افراطی ایرانی هم افکار داعشی دارند. روشن است که اگر این گروه صاحب یک پایگاه نسبتا قوی در نزدیکی مرزهای ایران شود، شمار زیادی از جوانان سنیمذهب ایرانی به این گروه میپیوندند. داعش هم بیعلاقه نیست که جنگ را به داخل خاک ایران بکشاند. قدرتهای دیگر منطقهای هم شاید بدشان نیاید که داعش بیشتر با ایران درگیر باشد.این وضعیت برای تهران کابوس است. در روزهای اخیر مقامات نظامی و اطلاعاتی ایران، در مورد داعش زیاد اظهارنظر میکنند و آن را مهمترین تهدید برای خودشان اعلام میکنند. به همین دلیل به نظر می رسد که مقامات اطلاعاتی ایران میخواهند طالبان را در برابر داعش علم کنند. با در نظر داشتن این واقعیتها می توان تماس های اخیر تهران و طالبان را تحلیل کرد. تهران شاید به این نتیجه رسیده است که حمایت های مالی و جنگ افزاری از طالبان، کمهزینهترین راه برای مقابله با داعش در افغانستان و پایگاهسازی آنها در فراه و هلمند می باشد. تشدید جنگ فراه هم به احتمال قوی با همین موضوع پیوند دارد. پس از پایان سفر طیب آغا به تهران، جنگ طالبان و داعش در استان فراه افغانستان تشدید شد. جنگ بین خلافت و امارت در فراه بارها در رسانههای افغانستان بازتاب یافت، اما به عوامل پشت پرده این جنگ به طور دقیق پرداخته نشد.
رویکرد رسانههای همسو با طالبان در افغانستان و همچنین بخش پشتوی رادیو تهران این روزها خیلی تغییر کرده است. بخش پشتوی رادیو تهران این روزها تریبون فرماندهان گوناگون طالبان است. رسانه های همسو با تهران در کابل نیز، در پوشش رویداد جنگ اخیر فراه، به سود طالبان و به زیان داعش جهتگیری کردند.حمایت ایران از طالبان در برابر داعش نشان میدهد که سیاست حمایت از دولت افغانستان در تهران از سوی سازمانهای اطلاعاتی چندان جدی گرفته نمیشود. تهران باید به جای حمایت از طالبان، از دولت افغانستان در برابر داعش حمایت کند. حمایت از دولت افغانستان میتواند ثبات را در مناطق ناامن تامین کند، اما حمایت از طالبان، سرمایهگذاری روی بیثباتی افغانستان است. کشورهای همسایه از سرمایهگذاری روی بیثباتی افغانستان، سود مورد نظرشان را نبردهاند. بنابراین بهتر است که تهران هم از این سیاست دست بردارد و از دولت رسمی و مشروع افغانستان را حمایت کند.دولت افغانستان هم باید در محاسباتش برای جنگ و صلح، احتمال حمایت تهران از طالبان را در برابر داعش مد نظر داشته باشد.