وی گفت: برخی کشورها در جزایر مورد اختلاف در دریای جنوبی چین اقدامات تحریک آمیزی انجام می دهند ولی رویکرد فعالیت چین به گونه ای است که آینده برنامه های این کشور در منطقه را با ابهام و نااطمینانی روبرو کرده است. تشدید فعالیت های چین در مناطق مورد مناقشه دریای چین جنوبی بر خلاف هنجارهای بین المللی است. پیش از همه، ما خواستار حل و فصل مسالمت آمیز همه مناقشات هستیم. برای دستیابی به این هدف، باید فعالیت های بی ثبات کننده همه کشورهای درگیری در مناقشات ارضی فوراً و برای همیشه متوقف شود.
"اشتون کارتر" افزود: چین مدعی مالکیت بر منطقه ای بیش از تمام کشورهای همسایه خود شده است. چین این ادعاها را تنها در ظرف مدت 18 ماه مطرح کرده است. مشخص نیست ادعاهای چین تا چه زمانی ادامه خواهد یافت. وزیر دفاع آمریکا تاکید کرد که واشنگتن عمیقا نگران ابعاد ادعاهای ارضی چین و نظامی کردن بیشتر جزایر واقع در دریای جنوبی چین است. این اقدامات می تواند خطر اشتباه محاسباتی یا درگیری را افزایش دهد.
وزیر دفاع آمریکا با اشاره به دستور هفته پیش ارتش چین به یک هواپیمای شناساییP-8 نیروی دریایی آمریکا برای ترک آسمان های جزایر مورد مناقشه "اسپراتلی" گفت: اشتباه نکنید. آمریکا در هر جایی که قوانین بین المللی اجازه دهد، فعالیت خواهد کرد چه در آسمان و چه دریا، همانطور که نظامیان آمریکایی تاکنون در نقاط مختلف جهان این کار را کرده اند.
"اشتون کارتر" افزود: آمریکا به همراه متحدان و شرکای خود در منطقه از استفاده از این حقوق - که حق همه کشورهاست- بازنخواهند ماند. از این گذشته، تبدیل کردن صخره ای که زیر دریاست به یک جزیره مصنوعی به یک کشور حق حاکمیت یا اجازه اعمال محدودیت در تردد هوایی و دریایی بین المللی نمی دهد.
وی همچنین اظهار داشت: ما می دانیم که هیچ راهکار نظامی برای اختلافات دریای جنوبی چین وجود ندارد. اکنون وقت احیای دیپلماسی متمرکز بر پیدا کردن راهکاری برای حفظ حقوق همه طرف ها در منطقه است.
همچنین وزارت دفاع آمریکا چین را متهم به انتقال سلاح به جزیره ای مصنوعی در دریای جنوبی این کشور کرده است. سرهنگ "استیون وارن" سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز جمعه 08/03/1394 در نشست مطبوعاتی اش گفت : به درستی مشخص نیست که سلاح های برده شده، از چه نوعی بوده اند. اما روزنامه "وال استریت ژورنال" نوشت: عکس های هوایی نشان می دهد که دو ابزار توپخانه زرهی به جزیره یادشده انتقال داده شده است.
"استیون وارن" سخنگوی واخ آمریکا تاکید کرده است : واشنگتن مخالف نظامی شدن منطقه دریای جنوبی چین است و آب های مرزی در جزایر مصنوعی، متعلق به هیچ کشوری نیست و حق کشتی رانی در آنها نیز انحصاری نخواهد بود.
در همین حال یکی از مقامات ارتش چین در پی سخنرانی "کارتر" در نشست امنیتی "گفت و گوی شانگری لا(Shangri-La Dialogue)" در سنگاپور، انتقاد وی را از پکن "بی اساس و غیرسازنده" توصیف کرد. "ژائو شیائوژو"، عضو آکادمی علوم نظامی چین گفت: مسئله، آزادی ناوبری در دریای چین جنوبی نیست، چرا که هرگز در آزادی تردد کشتی ها در آبهای دریای چین جنوبی اختلال ایجاد نشده است. به عقیده من، فعالیت های چین قانونی، منطقی و موجه است.
از سوی دیگر "گلوبال تایمز چین" در مقالهای نوشت: اگر واشنگتن فشارهای زیاد و انتقاداتش از پکن را به خاطر ساخت جزایر و تاسیسات نظامی در بخشهای مورد مناقشه دریای چین جنوبی متوقف نکند، درگیری میان آمریکا و چین اجتنابناپذیر خواهد بود. در ادامه این مقاله آمده است: ما خواستار درگیری نظامی با آمریکا نیستیم اما اگر این درگیری رخ دهد، باید آن را بپذیریم.
"وانگ جین"، سرهنگ ارشد "ارتش آزادیبخش خلق چین" گفت: درگیری دریایی افزایش یافته و نیروی دریایی چین باید برای حفاظت از حقوق جهانیاش وارد عمل شود. برخی کشورهای خارجی نیز در امور دریای چین جنوبی دخالت میکنند. ما به هیچ کشور حمله نخواهیم کرد مگر آنکه به ما حمله شود.
(خبرگزاری کیودو چین- 29 می 2015)"هوا چون یینگ" سخنگوی وزارت خارجه چین، نیز در واکنش به اظهارات پنتاگون گفت: آمریکا در دریای جنوبی چین تنش آفرینی می کند و مقام های این کشور پیرامون سازه های عمرانی چین در دریای جنوبی، اظهارات نامناسبی را بیان می کنند. وی از آمریکا به خاطر اینکه در زمینه فعالیت های عمرانی کشورها به صورت گزینشی سکوت می کند، انتقاد کرد. سخنگوی وزارت خارجه چین از کشوری نام نبرد، اما ویتنام، تایوان، مالزی و فیلیپین نیز مدعی مالکیت پهنه هایی از دریای جنوبی چین هستند.