مبارزه با دهشت افکنی در پاکستان و گسترش ناامنی در افغانستان

روز جمعه، سخنگوی ارتش پاکستان خبر از دستگیری نزدیک به صد تن از اعضای شبکه القاعده و لشکر جنگوی دادند. بعد از حادثه یازدهم سپتامبر و حمله ایالات متحده آمریکا و همپیمانانش در افغانستان اعضای مهم شبکه القاعده افغانستان را ترک کردند و به کشور های مختلف متواری شدند.

تعدادی از اعضای این شبکه در پاکستان پنهان شدند. بعد از حادثه یازدهم سپتامبر این شبکه حملات را از خاک پاکستان در کشور های مختلف سازماندهی نمودند. تعدادی از فرماندهان شبکه القاعده در پاکستان دستگیر شدند. در آخرین مورد، بن لادن رهبر شبکه القاعده در ابیت آباد پاکستان از سوی نیروهای ویژه ارتش آمریکا کشته شدند. در یک و نیم دهه مبارزه با تروریسم و دهشت افکنی واضح نموده است که مبارزه با دهشت افکنی در دو کشور موجب متواری کردن تروریستان می شود. زمانی که حکومت پاکستان اعضای شبکه القاعده و دیگر گروه های تروریستی را مورد پیگرد قرار می دهد، آنها پاکستان را ترک نموده به وارد خاک افغانستان می شود و برعکس، زمانی که حکومت افغانستان مبارزه و پیگرد اعضای گروه تروریستی را شدت می بخشد، آن ها وارد خاک پاکستان می شود.
سال گذشته، زمانی که تروریستان بر مکتبی در شهر پشاور حمله نمودند و ارتش پاکستان مبارزه با گروه های دهشت افکن را شدت بخشیدند آن ها به افغانستان آمدند. دقیقا، زمانی که ارتش پاکستان مواضع و لانه های تروریستان در خاک پاکستان را مورد حمله قرار دادند، ناامنی در افغانستان گسترش یافت. در آن زمان، حکومت افغانستان و رسانه های کشور گسترش ناامنی در کشور را به خاطر وارد شدن تروریستان از خاک پاکستان به افغانستان می دانستند. با توجه به تجربه گذشته، حملات ارتش پاکستان بر مواضع گروه های تروریستی منجر به گسترش ناامنی در خاک افغانستان خواهد شد. از این جهت، لازم است که حکومت افغانستان به تبع آن اقدامات را روی دست گیرد.
ظهور داعش در افغانستان موجب احیای مجدد شبکه القاعده در افغانستان شده است. زیرا، گروه طالبان ظهور داعش را خطری برای موجودیت خود درک نمودند. به همین خاطر، بار ها با این گروه وارد مبارزه مسلحانه و خشونت آمیز شده است. در آخرین مورد، گروه طالبان از مردم ننگرهار خواسته است تا آن ها را در مبارزه با داعش کمک نماید. به سخن دیگر، گروه طالبان در حال سربازگیری از میان مردم برای مبارزه با گروه داعش در ولایت ننگرهار است. گروه داعش نیز تا اکنون تلاش نموده است اعضای ناراضی گروه طالبان را جلب و جذب نماید. داعش تا حدودی زیادی در جلب و جذب اعضای ناراضی گروه طالبان موفق بوده است. مقاومت این گروه تازه تأسیس در برابر گروهی که سال ها در افغانستان حضور داشته است، نشان موفقیت این گروه در سربازگیری و جلب و جذب اعضای جدید می باشد. زیرا، مقاومت گروه ها در میدان جنگ رابطه مستقیم با نیروی انسانی آن ها دارد. از سوی دیگر، گروه طالبان با بحران رهبری مواجه است. مرگ ملا عمر، منجر به کاهش مشروعیت این گروه شد. شبکه القاعده از بحران مشروعیت در رهبری گروه طالبان و حضور گروه داعش در افغانستان استفاده نموده و در حال سربازگیری مجدد برآمده اند. از آنجایی که گروه داعش قلمرو و حوزه دارالکفر را توسعه بخشیده است و خود مسلمانان را به قتل می رساند، این مسئله ابزاری مهم تبلیغاتی برای شبکه القاعده شده است. به هر صورت، شبکه القاعده در حال بازگشت دوباره است. حملات بر مواضع و لانه های شبکه القاعده در پاکستان منجر به متواری شدن اعضای این شبکه می شود. بدون شک، افغانستان گزینه مناسب برای این شبکه تروریستی است. بنابراین، در آینده احتمال آن می رود که شبکه القاعده قدرتمند شود و فعالیت خود را یک بار دیگر از سر گیرد.
لشکر جنگوی به لحاظ ایدئولوژیک با گروه داعش نزدیکتر است. این گروه بار ها، شیعیان را در پاکستان مورد حمله قرار داده‏اند. در بسا موارد دیگر، رفتارهای این گروه شباهت های زیادی با گروه داعش داشته اند. با تشدید حملات ارتش پاکستان بر مواضع این گروه، احتمال آن می رود که اعضای این گروه نیز وارد خاک افغانستان شود. با توجه به شباهت رفتاری لشکر جنگوی با گروه داعش احتمال آن می رود که اعضای آن جذب گروه داعش گردد. بنابراین، تقویت صفوف گروه داعش در افغانستان دور از احتمال نخواهد بود. در هر صورت، نتیجه کلی آن گسترش ناامنی در افغانستان خواهد بود.
اهداف اولیه نیروهای بین المللی در افغانستان مبارزه با شبکه القاعده است. با وجود گذشت بیش از یک و نیم دهه مبارزه و پیگیری اعضای شبکه القاعده آن ها همچنان به دنبال آن هاست. در عین حال، در هفته های اخیر، پنتاگون دستور حمله بر مواضع داعش را صادر نموده است. این دو گروه تروریستی اگر چه از سوی نیروهای بین المللی در افغانستان سرکوب می شود اما برای جلوگیری از گسترش ناامنی در افغانستان لازم است که تدابیر جدی روی دست گرفته شود. مبارزه و سرکوب شبکه القاعده و گروه داعش از سوی نیروهای بین المللی مستقر در افغانستان اما، حکومت افغانستان را از روی دست گرفتن اقدامات برای جلوگیری از ورود تروریستان نباید باز دارد. بنابراین، مبارزه با تروریسم از کارویژه های بنیادی حکومت وحدت ملی است.
برای جلوگیری از ورود تروریستان به خاک افغانستان لازم است که حکومت وحدت ملی مراقبت و کنترل خود را بر مرزها افزایش دهد. این مسئله یک امر جدی است. این در حالی است که روزانه صدها تن به صورت غیر قانونی از مرز کشور تردد می نماید. رفت و آمد شهروندان افغانستان و پاکستان به شکل کنونی امکان ورود تروریستان به خاک افغانستان را افزایش می دهد. بنابراین، اولین اقدام حکومت کنترل بیشتر بر مرز میان افغانستان و پاکستان است.
با این حال، مبارزه با تروریسم و دهشت افکنی نیازمند مبارزه مشترک است. همان طور که در بالا متذکر شدم که مبارزه با تروریسم در یک کشور منجر به متواری شدن آنها در کشور دیگر می گردد. این ضرورت مبارزه مشترک با تروریسم و دهشت افکنی را نشان می دهد. بنابراین، لازم است که هماهنگی میان نیروهای امنیتی افغانستان و پاکستان شکل گیرد تا اعضای گروه های تروریستی در خاک دو کشور مورد پیگرد قرار گیرد. بدون هماهنگی نیروهای امنیتی دو کشور امکان برچیده شدن گروه های تروریستی در خاک دو کشور امکان پذیر نیست. این دو کشور همچنان قربانی خشونت ها و دهشت افکنی خواهد بود.
بنابراین، آغاز تشدید حملات بر مواضع گروه های تروریستی در خاک پاکستان منجر به متواری شدن این گروه می شود. افغانستان نزدیک ترین و امن ترین جای برای گروه های تروریستی است. آمدن آن ها به افغانستان بدون شک، تأثیری بر اوضاع امنیتی کشور می گذارد. بنابراین، لازم است که تدابیری جدی امنیتی روی دست گرفته شود. نادیده گرفتن این مسئله پیامد های سنگین بر حکومت و مردم خواهد گذاشت. با این حال، کنترل مرزها و هماهنگی بیشتر نیروهای امنیتی با نیروهای امنیتی پاکستان از اقدامات اولیه و اساسی است که حکومت وحدت ملی می تواند انجام دهد. این اقدامات لازم است اما کافی نیست.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.