بندر آزاد چابهار از نظر افغانها

بندر چابهار که افغانستان را از ناحیۀ تجارت با هند، آسیایی مرکزی و ایران وصل می نماید، یک پروژه حیاتی برای افغانستان است.

دکترعبدالله عبدالله رییس اجرایی حکومت؛ در راس یک هیئت بلندرتبه، هفتۀ گذشته درجریان سفر سه روزه اش به ایران، از بندر چابهار آن کشور نیز دیدن بعمل   اورد.دکتر عبدالله، طی نشستی در چابهار گفت که محور سیاست افغانستان، اقتصاد است و ایران در راس سیاست خارجی افغانستان قرار دارد.عبدالله درجریان دیدار از بندر چابهار گفت که چابهار برای افغانستان، هند وکشورهای آسیای مرکزی خیلی مهم است و آن چیزی را که در بندرمشاهده کرد، باعث تشویق تاجران افغان خواهد شد تا این جا سرمایه گذاری نمایند.نامبرده افزود که چابهار برای افغانستان و کشورهایمنطقه، کوتاهترین و ارزانترین مسیر تجارتی است، افغانستان در بین چابهار و کشورهای آسیای مرکزی حیثیت یک پل موثر را کسب خواهد نمود.به گفتۀ وی، این مسیر ضمن  اجرای معاملات  تجارتی میان افغانستان، هند و ایران، باعث تقویت روابط دوستانه میان کشورهای مذکور خواهد شد.
عبدالله افزود این نخستین بار خواهد بود که افغانستان از طریق چابهار به آب های آزاد راه پیدا می نماید تا امتعۀ تجارتی خویش را به کشورهای دیگر جهان صادر نماید.
به گفتۀ نامبرده، چابهار این فرصت را برای تاجران افغان فراهم می نماید که نسبت به بنادر دیگر اموال خود را زودتر صادر نمایند که براساس آن، هر کانتینر مال برای تاجران از ٥٠٠ – ١٠٠٠ دالرارزانتر  تمام می شود.
به گفتۀ رییس اجرایی، اهمیت دیگر این بندر در این است که پرداخت محصول گمرکی و مالیات دیگر بر تاجران نازل است و درمدت زمان اندک، امور گمرکی و برداشتن و پایین کردن کالاها در آن صورت می گیرد.
حامد علی مبارکی مدیرعامل بندر چابهار گفت که چابهار، برای افغانستان حیثیت آکسیجن را دارد و ممکن است رقیبان افغانستان و ایران،عقب بیفتند.نامبرده، بندر چابهار را برای افغانستان دروازۀ "آبی" عنوان نمود.
وی افزود کرد که این بندر، از طریق افغانستان به کشورهای آسیایی مرکزی نیز مفید واقع خواهد شد.
 
از این بندرکه نقطۀ وصل تجارتی و اقتصادی  افغانستان، هند و ایران است، زود نفع بردن و همچنان سرمایه گذاری در آن، اقدامات ضروری می باشد.در موضوعات سه جانبه یک موضوع این هم است که هند تاکنون در بندر متذکره ٥٨ میلیون دالر سرمایه گذاری نموده است.
  در موضوعات دو جانبه (افغانستان و ایران) بین وزارت تجارت افغانستان و سازمان بندر آزاد چابهار، توافق صورت گرفته که برای تاجران، مسافرین و معاملات تجارتی افغانستان مکان مشخصی را در اختیار آنها قرار دهد.و در بندر آزاد چابهار، جانب ایران ٥٠ هکتار زمین را در اختیار افغانستان قرار می دهد تا برای امور تجارتی از آن استفاده صورت گیرد.برخی تاجران مستقر در بندر چابهار در مورد این راه تجارتی، ابراز خرسندی می کردند و این بندر را برای تاجران افغان یک راه خیلی مفید عنوان می کردند؛
عبدالوهاب یکتن از تاجران افغان میگوید که بندرچابهار، برای افغانها یک مسیر خوب تجارتی است و زمینۀ گسترده سرمایه گذاری برای آنها مساعد است.
نامبرده که لاستیک وسایل نقلیه را به کشور وارد می نماید افزود که در این جا با گذشت هر روز سرمایه گذاری افغانها افزایش می یابد و اضافه تر از ١٠٠ شرکت در این جا سرمایه گذاری نموده اند و حدود ٣٠٠ تن دیگر آماده شده اند تا در این بندر سرمایه گذاری نمایند.نامبرده گفت که اهالی چابهار نیز با آنهابرخورد خوب می نماید و به آنها امیدواری می دهد تا تاجران افغان به سرمایه گذاری در این بندر علاقه مندی نشان دهند.
حکیمی یکی دیگر  از تاجران افغان در بندر چابهار، میگوید که فرصت خوب کاری برای آنها فراهم است و آنها درصدد گسترش تجارت خودهستند اما برخی مشکلات نیز دارند که با تاجران افغان در میان خواهند گذاشت تا آنها با حکومت ایران آن را شریک سازند.
همچنان حدود ٦٠ تاجر طی نشست ویژه ای که با داکتر عبدالله عبدالله رییس اجرایی حکومت در بندر چابهار داشتند، تصریح کردند که چابهار برای تاجران افغان یک فرصت خوب تجارتی است که بر اساس تلاشهای حکومت افغانستان در این بندر سرمایه گذاری های قابل ملاحظه صورت خواهد گرفت؛ اما به شرطیکه برخی مشکلات آنها از سوی حکومت ایران حل گردد.
بعد از استماع پیشنهادات، دستاوردها و مشکلات تاجران؛ داکتر عبدالله گفت که درمورد فراهم کردن تسهیلات برای تاجران افغان در چابهار، با مقامات ایرانی گفتگوهای مفصل انجام داده است و آنها از فراهم کردن سهولت ها اطمینان داده اند.
در سفر هیئت افغان به ایران، افغانستان در مورد بندرچابهار برخی پیشنهادات ارایه کرد تا مسوولین جمهوری اسلامی ایران به آن توجه کنند؛ پیشنهادات که بصورت مکتوب  به مقامات ایران تقدیم گردیده است که قرار ذیل اند:از بندر چابهار باید به گونۀ بدیل مسیر دریایی استفاده شود، ترغیب تاجران تا از زمین های چابهار برای امور تجارتی استفاده صورت گیرد، خریداری کشتی ها برای افغانستان و استخدام آن در کارهای تجارتی از مسیر هرات – چابهار و صادر کردن نوشابه ها، میوه ها و مواد خوراکی دیگر به امارات متحدۀ عرب.
همچنان امتداد خط آهن از چابهار به هرات – ترکمنستان و زرنج – کابل و استفاده از منابع مالی هند در این عرصه نیز شامل پیشنهادات است.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.